Proč káva nefunguje při neutralizaci čichu…
Určitě jste již mnohokrát při výběru vůně v parfumerii narazili na nádobky s kávovými zrnky. Víte ale, že káva více škodí, než pomáhá?
Proč káva nefunguje při neutralizaci čichu?
Všichni určitě znáte stimulační účinky kávových zrn. Existuje několik legend, které je odhalují.
Podle jedné z nich odhalil oživující účinek kávy etiopský pastevec zvaný Caldi. Už v roce 300 si všiml, že některé kozy z jeho stáda, když se napásly na keři s bílými květy a červenými plody, ještě dlouho čile poskakovaly po pastvě, zatímco ostatní kozy už byly unavené.
Řekl to mnichům, žijícím v okolí, kteří se pokusili přijít této záhadě na kloub. A uvědomili si, že pokud upraží semena, mohou z nich udělat lahodný nápoj.
Podle jiného příběhu arabský doktor Rhazes (852–932) použil kávu „quawa“ jako „oživující“ medicínu a zmínil se o tom ve svých poznatcích nazvaných Al-Haiwi.
Asi v roce 1000 n. l. zkoumal kávu i Avicenna (neboli Ibn Siná – otec moderní medicíny), který byl jednou z největších postav středověkého muslimského světa. Věřil, že působí jako lék.
Kávu nejprve použili v Jemenu v 15. století kvůli jejímu povzbuzujícímu účinku místní mniši, kteří rádi užívali stimulanty. Odtud se rozšířila ke všem skupinám společnosti.
Dle Wikipedie jsou kávová semena plody rostliny zvané kávovník. Možná vás to překvapí, ale jedná se o ovoce. Plod je podobný naší třešni, nejen tvarem, ale i barvou, která bývá v době sklizně červená nebo červenofialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – kávová zrna.
Sklizeň kávových zrn se provádí ručně, protože lze sbírat pouze červená, zralá semena. Poté, v závislosti na místě, se semena čistí suchou nebo mokrou procedurou – okamžitě se rafinují zrnka, protože kávová zrnka nemohou být skladována.
Pokud je oblast dostatečně slunečná, suší se zrnka po dobu čtyř týdnů. Následně výrobní stroj oddělí kávové boby od slupky. Ve Vietnamu a na Pobřeží slonoviny vykopávají obrovskou jámu, do níž zrnka zahrabou a vykopou je až v následujícím roce a umyjí. Tím se šetří náklady na loupání.
V oblasti, kde je více srážek, se kávová zrna zpracovávají za mokra. Jakmile jsou kávová zrna oddělena od bobulí, namáčejí se zrna a umývají ve speciální tekutině. Poté stačí 10 až 14 dní sušení.
V obou případech je káva podrobena dalšímu čištění, třídění a transportu. Posledním stupněm zpracování je pražení, které se provádí při stále rostoucích teplotách. Poté se teprve zjistí, jakou má káva kvalitu, chuť a vůni.
Proč káva nefunguje při neutralizaci čichu?
Kávová zrna mají velmi silné aroma. Je to vůně obsahující 3 až 4 000 molekul. A to je opravdu hodně! Její vůně je jiná než většina parfémů. Když vám v parfumérii dají kávu k přičichnutí a následně si přivoníte k parfému, budete cítit „různé“ vůně. V podstatě ale vůni parfému vůbec neucítíte!
Je to podobné, jako by vás někdo praštil do nosu! Dejme tomu, že jste očichali sladkou květinovou vůni. Následně si přičichnete k zrnkové kávě. Pak vyzkoušíte další parfém, tentokrát třeba ovocný, a poté znovu přivoníte ke kávě. Váš nos ale už v tu chvíli bude kvůli zrnkové kávě tak „unavený“, že již nedokáže rozlišit lahodné rozdíly jednotlivých vůní (parfémů). Protože po kávě už jednoduše cítíte něco zcela jiného.
A právě v tuto chvíli jste si třeba vybrali vůni (parfém), kterou si chcete koupit, protože se vám zdá krásná a úžasná. Přitom jste však byli silně ovlivnění. A tak druhý den doma zjistíte, že vůně, kterou jste si pořídili, vám vůbec nevoní. Stalo se vám to už někdy?
Co pomáhá místo kávy? Pobyt na čerstvém vzduchu! Nebo čistá voda. Opravdu – očichání čisté vody. Ostatně ani při „Degustaci parfémů” nepoužíváme k neutralizaci čichu kávu.
Funkční návod, jak „nešlápnout vedle“ ve světě vůní nebo parfémů, si můžete zdarma stáhnout zde.
Další podrobnosti a hodnotné informace si můžete přečíst v e-booku Parfémové desatero.